utak keresése
Horvátország

Horvátország

Főváros: Zágráb
Terület: 56 610 km2
Népesség: 4 784 265 fő  
Pénznem: kuna (1 euro = kb. 7,65 kuna)

Horvátország egy sok figyelmet érdemelő ország. Területét nézve nem tartozik a nagy országok közé, azonban évente turisták milliói látogatják újra és újra, de még így is rendelkezik olyan területekkel, melyeken a tömegturizmusnak még az első jelei sem fedezhetők fel.  A gyönyörű, kristálytiszta tenger, számtalan történelmi látnivaló, festői tengerparti kisvárosok, rengeteg sportolási, és szórakozási lehetőség gyermekes családok számára, de a romantikára vágyó pároknak is megfelelő választás. Vitorlázás, szörfözés, rafting. És nem utolsó sorban a kedves és szívélyes helyiek.

A megrögzött „horvát-rajongók” esküsznek a jól bevált helyükre, ahová évről évre visszatérnek, mintha csak hazamennének. Valaki a Kvarner-öbölre, más Dalmáciára teszi le voksát. A Plitvicei-tavak, a Krka, vagy a Kornati Nemzeti Park sorra ejti bámulatba az ideérkezőket. Minél délebbre mennek, annál festőibb helyeken haladnak át és kedvük lesz szinte minden kisebb kikötőben megállni. Nem lehet megunni az égszínkék tenger és a fenyőerdők látványát.

A horvát szigetek egy külön fejezetet érdemelnek. Néhányukon a mai napig élnek olyan ősi hagyományok, melyeket a szárazföldön már rég elfelejtettek. Ha a szárazföldön nyaralnak, sok sziget lehet a közelben, melyek meglátogatását mindenképpen ajánljuk, teljesen mindegy, hogy melyikről van szó. A komphajóút nem vesz igénybe sok időt és a megérkezés után több egyedi öblöt, strandot, hangulatos „konobát” (éttermet) fedezhetnek fel.

Irodánk kínálatában többféle szállástípus és üdülőhely található. A kényelmesen felszerelt mobilházaktól kezdve a hatalmas szállodakomplexumokon keresztül egészen a kisebb apartmanházakig. 

 

Néhány tippünk:

* látogasson el egy helyi eredeti „konobába” (étterembe) és kóstolja meg a helyi borokat, rakiját, prošeket és még sok minden más finomat

* mindenféleképpen szervezzen egy családi kirándulást a nyolc nemzeti park közül legalább az egyikbe

* fedezze fel a környék történelmi látnivalóit – tanácsért forduljon a helyiekhez, örömmel segítenek

* próbálja ki a raftingot (vadvízi evezést) és a zipline-t.

* a kulturális események és fesztiválok a horvát nyár szerves részét képezik – ajánljuk a rajtuk való részvételt

 

 

 

 

 

 

Kulturális világörökségek

Dubrovnik óvárosa (1979)
A Horvátország legdélebbi csücskében, Dalmáciában található város talán Horvátország leggyönyörűbb városa, és a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa 1994 óta a Világörökség része. Gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik ; a város a horvát nyelv, és irodalom központja, számos híres író szülőhelye. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmaz: "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba". E földi paradicsomot több pokoli katasztrófa is érte. Egy 1667-es földrengés, és a délszláv háború is komoly károkat okozott a városban, de a földrengés után a teljesen lerombolt várost újjáépítették, és szerencsére a háború pusztításainak nyomát is eltüntették mára. Legutóbb pedig 2007. augusztusában, egy súlyos erdőtűz veszélyeztette az óvárost, de a tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a tűzvész csupán Dubrovnik peremkerületeiben okozott jelentős károkat, ahol több nyaralóház is leégett. Dubrovnikot a 7. században, Ragusa néven alapították, ekkor a Bizánci Birodalomhoz tartozott, majd a Magyar Királyság, Velence, Franciaország, Jugoszlávia fennhatósága alá került. A horvát függetlenség kivívása óta Horvátország része. 1950 óta minden évben júliusban és augusztusban (2009-ben július 10.-augusztus 25.-ig) rendezik a Dubrovniki Nyári Fesztivált. Ennek keretében színházi-, folkról-, és táncelőadások, (főleg komolyzenei) koncertek, balettek, és operák szórakoztatják az itt nyaralókat. A Dubrovniki Nyári Fesztivált Horvátország legjobb, és legreprezentatívabb nyári kulturális fesztiváljának tartják. A fesztivál számos előadását hangulatos helyszíneken, pl. a Bokar-erődben, vagy a Minceta-erődben tartják.  

Eufrázius Bazilika, Porec (1997)
A világörökség részévé nyilvánított bazilika a város igazi kincse. A bazilika a bizánci művészet egyik első, csodálatos példájának számít a régióban. A 6. században épült egy régebbi, 4. századi bazilika helyére. A bazilika talán legcsodálatosabb részei az ikonjai a 3. századból, melyek a bizánci művészet egyik legszebb példái a világon.  

Split történelmi központja a Diocletianus-palotával (1979)
Az egyik legjelentősebb látnivaló a világviszonylatban is egyedinek számító fehér márványból készült, római kori Diocletianus-palota, ami az UNESCO világörökség listáján is helyet kapott. Diocletianus császár visszavonulása után, 293-ban építette a 300 ezer m2 területű luxus palotát, ahol élete utolsó éveit töltötte, s ami helyet ad mauzóleumának is. A császár rezidenciája a későbbiekben menedékül szolgált a környékbelieknek, akik az avarok és a szlávok támadásai elől itt lelhettek biztonságra. A palota 4 kapun keresztül közelíthető meg: a Tengeri Kapun (délről), az Aranykapun (északról), az Ezüstkapun (keletről), és a Vaskapun (nyugatról). A palotában található a Peristilium, egy korintoszi oszlopokkal díszített udvar, ahol Diocletianus vendégeit fogadta. A palota falai között a tulajdonképpeni óváros helyezkedik el.  

Stari Grad síkvidék a Hvar szigeten (2008)
Stari Grad (magyarul régi település) a sziget legrégebbi, és egyben Horvátország legrégebbi, és Európa egyik első települése. A sziget történelmi szíve közel 2500 éves történelemmel büszkélkedhet, Kr. e. 384-ben görög telepesek alapították. A régi görög települést azonban a mai napig nem tárták fel, csak néhány töredék látható belőle, pl. a 11 méter magas görög falak. Ennek ellenére több, ősi, 500 éves templom látható itt. Stari Gradot szőlőültetvények, olívamezők, és tölgyfaerdők veszik körül. A fejlett turistaközpont számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít, éttermeiben autentikus tengeri ételek, és híres horvát borok ízlelhetők meg. Nyaranként híres kulturális, és ifjúsági fesztiválok, és sportesemények helyszíne a település.  

Szent Jakab Katedrális, Sibenik (2000)
Sibeniket a többi Horvátországi várostól eltérően horvát törzsek alapították. A Katedrálist Juraj Dalmatinac építette, 1431-től 1473-as haláláig dolgozott rajta, majd 1505-ben tanítványa fejezte be. A székesegyház kupolája 32 m magas, az épület 3 hajós. A 90-es években a szerb csapatok támadásának következményeként súlyos károkat szenvedett, de igen hamar helyreállították, és ma már szinte nem is látszanak a sérülések.  

Trau (Trogir) történelmi városa (1997)
A kis szigeten fekvő, festői Trogir óvárosa a 13-15. századi városfalon belül alakult ki. Trogir számos csodás látnivalóval rendelkezik a 13-15. századból. A görögök, románok, és velenceiek rendkívül gazdag kulturális örökségét az UNESCO 1997-ben díjazta.  

Természeti világörökség
Plitvicei Tavak Nemzeti Park (1979)
Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, melyet erdős hegyek vesznek körül. A 20 ezer hektáros nemzeti park sok szépsége közül mindképp kiemelendő a Kozjak-tó, melynek vize olyan kristálytiszta, hogy 8 méter mélyig láthatunk le. De védett állatokat (pl. medvék, farkasok, vidrák) és karsztbarlangokat is csodálhatunk itt.

Beutazáshoz szükséges útlevél, vagy magyar állampolgárok részére kiállított kártyás típusú személyi igazolvány.
Hírek és Érdekességek
KATALÓGUS 2019 KATALÓGUS 2019 Megjelent 2019-es katalógusunk!
Idegenvezetők bemutatása Idegenvezetők bemutatása Idegenvezetők rövid bemutatása
Jón-szigeteki tanulmányút Jón-szigeteki tanulmányút Jón-szigeteki tanulmányút 2018