utak keresése
Bulgária

Bulgária

Főváros: Szófia
Terület: 110 000 km2
Népesség: 7, 305 millió
Időeltolódás:

Időzóna:

EET (UTC+2)

EEST (UTC+3)

 

Bulgáriában +1 óra az időeltolódás Magyarországhoz képest.

Bulgáriában nyaralni és egész idő alatt ki sem mozdulni a szállodából, az szinte elfogadhatatlan volna. Számtalan érdekes kaland és felfedeznivaló vár mindenkire!

 

Míg a nyugati országokban Bulgáriát még mindig újoncnak tartják a turizmusban, nálunk külön bemutatást nem igényel. Amit viszont fontos hangsúlyozni, az az a tény, hogy az elmúlt néhány évben jelentős változásokon ment keresztül, ma pedig minden korosztály számára képes megfelelő időtöltést biztosítani. Legyen szó gyerekekről, az extrém sportok kedvelőiről, gurmanokról, a történelem szerelmeseiről, a bevásárlás mániásokról, a pezsgő éjszakai életet igénylőkről… 

Napospart nagyon előnyös pozíciót foglal el a Fekete-tengeri üdülőhelyek között. Évről évre újabb és újabb szállodák épülnek, vagy a régieket átépítik. Egyre több szórakozási lehetőséggel bővülnek a sétányok, a diszkókban menő DJ-k játszanak egyenesen Ibizáról, nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében a hajópartik, az utcákon elektromos quadok és riksák közlekednek. Ellenben a Fekete-tenger, valamint a széles, hosszú és homokos tengerpartja még mindig ugyanaz. Tengerparti bárok, különböző vízisportok, aquaparkok, wellness központok, masszázs, kiváló éttermek – mindez Napospart. Ha ennyi nyüzsgés túl sok volna, válassza a történelmi Neszebart. Ennek a hangulatos kisvárosnak is szép homokos strandjai vannak, fokozatosan mélyülő parttal. Turisták százai látogatnak el a város történelmi központjába, hogy megtekintsék a 3000 éves látnivalókat, autentikus szuveníreket vásároljanak, és eltöltsenek egy estét egy jó nevű étteremben. Naposparttól északra valamivel nyugodtabb üdülőhelyek találhatóak – pl. Sveti Vlas vagy Elenite.

 

Néhány tippünk:

* vásároljanak eredeti bolgár szuvenírt – rózsaolajat, kerámia tálat, vagy egy üveg finom Dimyat, vagy Melnik bort

* nem csak a gyerekek fogják élvezni az Action aquapark által kínált számtalan szórakozási lehetőséget

* egy séta Neszebarban szinte kötelező, helyi kisvonattal is eljuthatnak ide

* éljen át egy bolgár estet Žeravna faluban és kóstolják meg a helyi specialitásokat

* kiránduljon el Várnába, látogassa meg a híres delfináriumot és a közelben fekvő megkövesedett erdőt 

 

 

 

 

 

Szófia

Szófia Bulgária fővárosa, mely egyben az ország legnépesebb települése. Az ország nyugati részén, a Vitosa hegy lábánál található a tengerszint felett 500 méterrel. Szófia Európa egyik legrégebbi fővárosa, első lakosai i.e. VIII. században telepedtek le, nevét a Serdi nevű trák törzsről kapta. Később, a római uralom alatt is ezt a nevet viselte, mely korból való romok megtalálhatók a város központjában. Szófia jelképe és fő látványossága az Alekszandr Nyevszkij székesegyház, mely a Bolgár Ortodox Egyház legnagyobb temploma. A belvárosban járva érdemes megtekinteni az 1907-ben nyílt Ivan Vazov Nemzeti Színházat. A Szent György templom különlegessége, hogy a Sheraton Balkan Hotel belső udvarán található. Ez a templom a IV. századból származó késő római kori kegyhely. A Banya Basi Dzsámi a török időkből származik a XVI. századból. A Bulevard Vitosa a főváros sétáló utcája, mely egyenesen a Kultúrpalota felé vezet, mely 1981-ben nyílt meg és Dél-Kelet Európa legnagyobb ilyen komplexuma. Érdemes még megtekinteni a kilenc kupolás Bujuk Dzsámit, mely ma a Régészeti Múzeumnak ad otthont, továbbá a Köztársasági Elnök palotáját, valamint a Parlament épületét és a Néprajzi Múzeumot.  

 

Burgasz

Burgasz Bulgária negyedik legnagyobb városa, egyben az ország fontos ipari és kereskedelmi központja, mely a kikötőből adódik, ami az ország legnagyobb és legfontosabb kikötője. A várost az ókori görögök alapították elsősorban katonai támaszpont céljából. Ma a második legnagyobb fekete-tengeri üdülőhely az országban, ennek ellenére a turisták nem célpontként, sokkal inkább kiindulási pontként érkeznek a városba, hogy azután innen induljanak tovább a népszerűbb nyaralóhelyekre, Napospartra, Neszebarba vagy bármelyik más üdülővárosba. Nemzetközi repülőtere van, talán ebből adódik a hatalmas átmenő forgalom. Amennyiben csak átutazóban járunk Burgaszban, akkor is érdemes megtekinteni a katedrálist, templomait és az operaházat. Különleges nevezetessége a tengeri kert. Minden évben augusztusban megnövekszik a város forgalma, hiszen Burgasz ad otthont az évente megtartandó Nemzetközi Folklór Fesztivál rendezvénynek, mely 1965 óta világhírnévre tett szert. A résztvevők ilyenkor népviseletbe öltöznek és bemutatják népi hagyományaikat. A város érdekessége még az igen erősen látogatott Burgaszi termálfürdő, mely a legrégebbi gyógyfürdő az országban, már i.e. IV. században is ismert volt. A termálfürdő Burgasztól északra húsz kilométerre található, érdemes legalább egy napos programként meglátogatni a több évezredes gyógyüdülőt.  

 

Kulturális világörökségek  

Rila koslostor A Rilai kolostor Bulgária legnépszerűbb látványossága, továbbá a Bolgár Ortodox Egyház legszentebb kegyhelye. A kolostor Szófiától délre, a Rila-hegységben helyezkedik el 1147 méter magasan, nevét Rilai Szent Jánosról kapta, aki a bolgárok védőszentje és ezekben a hegyekben vonult remeteségbe, majd a X. században az ő követői alapították a kolostort, melyet körülvevő erdők jelenleg a Rilai Nemzeti Parkhoz tartoznak. A hely a török időkben lett valóságos kulturális központ. Rilai Szent János Szófia környékén született, 25 évesen vonult remeteségbe, azután csodás gyógyításokat vitt véghez.  

Boyana templom A Szófia külvárosában található középkori ortodox templomkomplexum 1979 óta világörökség. A templom a középkori művészet egyik legjobban fennmaradt, és legteljesebb alkotásának számít. Három épületből áll, és három fázisban épült. Legkorábbi részei a 10. század végéről származnak, majd a 13. század, és a 19. század közepén is hozzáépítettek. A középső templomban található 1259-es freskók, melyek 240 emberalakot ábrázolnak, a középkori festészet egyik legjobb példái. A freskókat 1912 és 1915 között restaurálták, és megtisztították, majd 1939 és 1944 között is. 1977 és 2000 között a templom zárva volt, amikor ismét restaurálták, és konzerválták műemlékeit.  

Kazanlaki trák sírkamra Az 1944-ben, Kazanlak városa közelében felfedezett síremlék 1979 óta világörökségi kincs. Egy trák nekropolisz részének számít, azon belül, méreténél fogva, valószínűleg egy gazdagabb trák család temetkezési helye lehetett. Kr. e. 4. század környékéről származhat. A sírkamra falán lévő korabeli freskók a hellenisztikus civilizáció legjobban megmaradt mesterművei Bulgária-szerte. Az eredeti sírkamra nem, csak a pontos másolata tekinthető meg.  

Ivanovói sziklatemplomok Az Ivanovo mellett, Ruszétől 20 km-re elhelyezkedő, sziklába vájt, ortodox templomok, kápolnák, és kolostorok 1979 óta képezik a világörökség részeit. Különösen értékesek középkori freskói. Az 1220-as évektől az 1700-as évekig laktak itt szerzetesek, akik a mészkőben kamrákat alakítottak ki, és a cellákat később folyosókkal kötötték össze. A komplexum 1980 és 2002 között zárva volt, 2002-re a freskókat konzerválták.  

Madarai lovas A Madara falu melletti szikrarelief a kora középkorból származik, és 1979 óta a Világörökség része. A 100 m magas szilafalon található, 23 méter magasan létrehozott dombormű egy vágtató lovast, egy oroszlánt, egy kutyát, és egy sast ábrázol. Fontosságára, és elismertségére jellemző, hogy a bolgárok arra szavaztak, hogy a madarai lovas legyen rajta a leendő Euro-érméjükön.  

Neszebar óvárosa Neszebar (ill. Nesebar vagy Nessebur) egy félszigeten fekvő festői városka, amely közvetlenül a Napospart mellett található. A szárazfölddel egy hosszú, és keskeny "híd" köti össze, amely 9000 éves, és nem tudni róla, hogy ez természeti képződmény, vagy emberi kéz alkotta. A 10 ezer lakosú város szépségére jellemző, hogy óvárosa 1983 óta az UNESCO Világörökség része. Továbbá az is jól érzékelteti a látványt, hogy gyakran nevezik "Bulgária Dubrovnikának", illetve a Fekete-tenger gyöngyszemének is. Igen népszerű hely, szinte mindenki felkeresi aki a bolgár tengerpartra látogat: hangulatos, sikátorszerű utcáin így a nyári hónapokban szinte mozdulni sem lehet a turistáktól.  

Sveshtari trák sírkamra A sírkamra 2,5 km-re található Svehstari városától. A Kr. e. 3. századból származó síremléket 1982-ben fedezték fel, és 1985-ben nyilvánították a világörökség részének. Építészeti díszei egyedinek számítanak.  

 

Természeti világörökségek

Pirin Nemzeti Park A 274 km2 területű nemzeti park 1983 óta a világörökség része. 1962. november 8.-án alapították, azzal a céllal, hogy megóvják a magas hegyeken lévő erdőket. A nemzeti parkot a Pirin-hegység képezi, és annak legmagasabb csúcsa, a 2914 m-es Vihren, amelyet könnyen meg lehet mászni, és a csúcs meghódításának jutalma a gyönyörű kilátás lesz. De a Vihrentől nem sokkal marad el a 2908 m magas Kutero I, és a 2906 m magas Kutero II, és további több, mint 40 csúcs magasabb 2500 m-nél. A Vihrenhez legközelebb lévő település a 15 km-re lévő Banszko. A nemzeti parkban 176, kristálytiszta vízű tó található. Gazdag flórája Bulgária egyik legváltozatosabb növényvilágával rendelkező területévé teszi. Mintegy 1300 növényfaj él itt, közülük 28 a világon csak itt található meg. Faunáját tekintve: 2090 állatfajából 300 ritka, és 15 veszélyeztetett. 160 madár-, 12 denevér-, és 6 halfajnak is a Pirin Nemzeti Park az élőhelye.  

Srebarna bioszféra rezervátum A rezervátum 2 km-re az azonos nevű falutól, 18 km-re Silistrától, és 2 km-re a Dunától található, 1983 óta az UNESCO világörökségi listáján van. Az édesvizű, 1-3 m mély tó (Srebarna tó) környéke 100 madárfaj fészekrakó helye, melyek közül sok ritka, és veszélyeztetett. Telente további 80 féle költöző madár keres itt menedéket. 139 féle növényfajnak is az élőhelye a rezervátum, amelyek közül 11-et a kihalás fenyeget.

Bulgária 2007. január 1-je óta az Európai Unió tagja, így magyar állampolgárok esetében érvényes magyar személyi igazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Szerbián való áthaladás esetén az új típusú személyi igazolvány vagy útlevél szükség.
Hírek és Érdekességek
KATALÓGUS 2019 KATALÓGUS 2019 Megjelent 2019-es katalógusunk!
Idegenvezetők bemutatása Idegenvezetők bemutatása Idegenvezetők rövid bemutatása
Jón-szigeteki tanulmányút Jón-szigeteki tanulmányút Jón-szigeteki tanulmányút 2018