utak keresése
Arab Emírségek

Arab Emírségek

Főváros: Abu Dhabi
Terület: 83 600 km2
Népesség: 9 269 612 fő
Vallás: iszlám
Pénznem:

Dirham (AED); becsült árfolyam: 1 USD = 3,65 Dhs; 1 EUR = 3,80 Dhs. 

Az éttermek, boltok, sőt a taxik egy része is elfogadja az összes bankkártyát, kisebb pénzösszeg beváltását viszont ajánljuk.

Időeltolódás: téli időszakban +3 óra, nyári időszámításban +2 óra

Az Egyesült Arab Emírségek nemcsak magát Dubait jelenti, mely az emberekben gyakran automatikusan annak gazdagságát, felhőkarcolóit vagy a világ legmagasabb tornyát, a világ legjobb szállodáját és a csodás strandokat juttatja eszébe. Az Egyesült Arab Emírségek (vagy EAE, ill. Arab Emirátusok) hét emírségből álló szövetségi állam (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Umn Al-Kuvajn és Sharjah), melyeket saját emírjeik irányítanak, egy közös államfővel és Abu Dhabi fővárossal.

 

Minden emírségnek azonos nevű fővárosa és jellegzetes vonásai vannak – például Abu Dhabi a legnagyobb, leggazdagabb és legzöldebb, Dubai a legnépesebb és a turizmus szempontjából a legnépszerűbb, Ras Al Khaimahban találhatók a legszebb strandok és all inclusive hotelek, ezért egyre keresettebb, Sharjah az Emírségek kulturális központja a közel 20 múzeumával, Fujairah pedig kiváló fekvéssel rendelkezik Omán mellett és partjait az Indiai-óceán is mossa. Bármelyik emírség mellett döntenek, a színvonalas szállás, az első osztályú szolgáltatások, a finomhomokos strandok és a tökéletes, meleg idő gyakorlatilag az év bármelyik időszakában garantált! Abu Dhabi, Dubai és Sharjah lüktető városok szupermodern építészettel, mely a nyugati világ és a Közel-Kelet elegáns találkozását tükrözi. Noha a távolságok az egyes városokon belül és azokon kívül is jelentősnek mondhatók, a taxival való közlekedés valóban elég olcsó.

 

Az emírségek őshonosai (az arabok) a mostani lakosság 20%-át sem képezik, a fennmaradó lakosok többnyire bevándorlók és vendégmunkások leginkább Indiából, Pakisztánból és Bangladesből, de jelentősebb méretű az európaiak népcsoportja is. A lakosság 77%-a az iszlám vallás követője és az angol nyelv, mondhatni az arab nyelvvel egyenrangúnak számít a hivatalos ügyek intézésében is.

 

Alkohol tartalmú italok a hotelek, bárok és éttermek többségében kapható, ám valamivel drágábban az átlagos európai árakhoz viszonyítva, Sharjah Emírségben viszont az említett helyeken sem fogyaszthatók. Mindazon utasaink számára, akik kényelmes nyaralásához ez a kiegészítő is szükséges, ajánljuk az otthonról hozott vagy a dubai reptér duty free üzletében vásárolható italok beszerzését.

 

Az 1960-as évektől kezdve az Emírségek a felfedezett kőolajnak köszönhetően a világ leggazdagabb országai közé került. Az Emirátusok első elnöke, Zayed sejk nagyon okosan visszaforgatta a földgázból és olajból származó bevételeket az egészségügy, az infrastruktúra és a közoktatás felvirágoztatásába. Az ország ma már kevésbé függ az olajtól és leginkább a turizmusra, valamint a különböző üzleti tevékenységekre összpontosít. A gazdaság rendkívül fejlett, az életszínvonal nagyon magas, az országban kiváló utak, nagy kikötők és négy nemzetközi reptér található. Egyben a világ egyik legbiztonságosabb és legtisztább országáról is beszélhetünk.

 

Az Emirátusok számos rangos sporteseménynek is otthont adnak, többek között itt rendezik a Forma-1 Abu Dhabi Nagydíjat vagy a dubai tenisztornát, de az országban nagyon népszerű a krikett, a futball és a golf is. És hogy melyek a legfontosabb látnivalók, melyeket nem szabad kihagyni?

 

TOP LÁTNIVALÓK:


Dubaiban a top hármas: Burj Khalifa – a világ legmagasabb tornya, amely mellett a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a The Dubai Mall 1.300 márkás üzlettel található, előttük pedig a The Dubai Fountains – a zenélő szökőkutak  


Dubai élményparkok: Dubai Atlantis Aquaventure – vízi világ és vidámpark; Dubai Snow Park – igazi síelés, műhó és síliftek, míg kint a 40 fokos meleg tombol; Dubai Aquarium & Underwater Zoo – hatalmas akvárium a The Dubai Mall bevásárlóközpont szívében   


Abu Dhabi: Zayed sejk Nagymecset – varázslatos, monumentális épület egyedi miliővel; Emirates Palace – vagy az „Arany Palota“, ahol okvetlenül meg kell kóstolni a hely jellegzetes cappuccinoját, melyet fahéj helyett 24 karátos aranyporral hintenek meg; Louvre Abu Dhabi – a híres párizsi múzeum helyi változata; élményparkok: Ferrari World, Yas Waterworld, Warner Bros. Abu Dhabi


Sharjah: 17 különböző múzeum; Al Majaz Waterfront – tengerparti sétány számtalan bolttal, hangulatos kávézókkal és éttermekkel; The Eye of Emirates – az Al Qasba városrész óriáskereke; Blue Souk – eredeti keleties bazár és piactér


Sivatagi szafari: 4x4 meghajtású dzsipekkel vagy quadokkal és autentikus beduin vacsorával


Ras Al Khaimah: Jebel Jais – a Hajar-hegység legmagasabb hegye a világ leghosszabb zipline pályájával – garantált adrenalinos élmény; IceLand Waterpark – vízi vidámpark izlandi stílusban; bevásárlás és piacok: a Manar Mall és az Al Hamra Mall.


arab; az angol nyelvet minden hotelben, étteremben, sőt hivatalokban is beszélik 

Útlevél szükséges. 2014. március 22-től magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes magánútlevéllel előzetesen beszerzett vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Arab Emírségekbe. A belépéskor díjmentesen kiállított vízum 30 napos tartózkodást tesz lehetővé, ami további 30 nappal meghosszabbítható (keresőtevékenységre és munkavállalásra azonban ez nem vonatkozik). 
Magyarország Nagykövetsége Abu Dhabi

Cím:
Al Khazna Tower VI. em. 603-604 iroda (a Najda Street-en levő Nissan Autószalon melletti épület) P.O. Box 44450, Abu Dhabi, UAE
Telefon:
+971 2 676 6190
Fax:
+971 2 676 6215
Ügyelet:
 +971 56 669 1290 (kizárólag sürgős esetben!)
Misszióvezető:
 Naffá Osama
E-mail:
mission.abu@mfa.gov.hu
Konzuli:
consulate.abu@mfa.gov.hu
Honlap:
abudhabi.mfa.gov.hu
220 V angol típusú konektorral, adapter szükséges.
Az Arab Emirátusok 2017-ben Finnország után a világ második legbiztonságosabb országa lett. A bűnözés szinte egyenlő a nullával a különösen szigorú szabályoknak és büntetéseknek köszönhetően.
Hírek és Érdekességek
KATALÓGUS 2019 KATALÓGUS 2019 Megjelent 2019-es katalógusunk!
Idegenvezetők bemutatása Idegenvezetők bemutatása Idegenvezetők rövid bemutatása
Jón-szigeteki tanulmányút Jón-szigeteki tanulmányút Jón-szigeteki tanulmányút 2018