Hétfő - Péntek: 9:00 - 17:30
Ajánlatkérés: 1/462 20 93,-94
Viszonteladás: 1/462 20 95,-98

utak kereséseGyors keresés
Görögország

Görögország

Főváros: Athén 
Terület: 132 000 km2
Népesség: 10 645 000 fő
Időeltolódás:

Időzóna:

EET (UTC+2)

EEST (UTC+3)

 

Görögországban +1 óra az időeltolódás Magyarországhoz képest.

Egy ellentétekkel teli ország tarka tájjal, mely Dél-Kelet Európában, a Jón-, és az Égei-tenger között terül el, és több mint ezer kisebb-nagyobb szigettel van színesítve. Nem csoda, hogy évszázadokkal ezelőtt itt telepedtek le az emberek - a legjobb feltételeket találták: forró napot, termékeny talajt és meleg tengert.

Görögország idegenforgalma az elmúlt évszázad hetvenes éveiben kezdett kialakulni. Mivel az egyes szigetek eléggé különböznek egymástól, ez elegendő lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy újra és újra visszatérjenek ide, de minden alkalommal új élményekkel gazdagodjanak. Egyes szigetek dúsan zöldek, mások kopárak, nyüzsgők vagy éppen fordítva, teljesen nyugodtak, szinte érintetlenek és romantikusak. Tudta, hogy csupán kevesebb, mint 150 sziget lakott? A legújabb divat már nem is annyira a nyüzsgő szigetek felkeresése, inkább a szárazföldi nyaralás, ahol kevésbé mozgalmas, a tömegturizmustól mentes helyekre lehet rábukkanni.

Vitorlázás, búvárkodás, hegymászás, kerékpározás, vásárlás, történelmi látnivalók felkeresése, vagy egyszerűen csak pihenés a strandon – ez csupán csak töredéke mindannak, amelyet Görögország képes nyújtani. Lakosai egyediek – olyan nyelvet beszélnek, melyet a világ egyetlen nyelvével sem lehet összehasonlítani. Nagyon nyitottak, optimisták, imádják az életet, a mának élnek, nem nagyon tervezik a jövőt. Egy külföldi számára az életstílusuk elég kaotikusnak tűnhet, de csak rövid időt kell eltölteni ebben a csodálatos országban és máris rájönnek, hogy ez az életforma nagyon szimpatikus és könnyen alkalmazkodnak. Élvezzen ki Ön is minden lehetőséget ebben a fantasztikus országban, ahol a civilizáció már 2500 évvel ezelőtt kialakult, és csodálja meg mindazt a szépséget, amelyben ők is minden nap gyönyörködnek. Jöjjön el hozzánk és mi szívesen segítünk kiválasztani azt a helyet, mely az Ön álmaihoz és elképzeléseihez a legközelebb áll.

Biztosak vagyunk abban, hogy mint már sok más embert ezelőtt, Önt is egyenesen szíven találja Görögország. Ide az ember csak egyszer, először jön látogatóként, aztán barát marad örökké.

 

Miért érdemes ide utazni?

* az étel miatt. A görögök imádják a jó ételt és imádják a „mezét” – kis tányérokat más és más falatokkal, melyekkel telerakják az asztalt és órákon keresztül kényelmesen esznek, iszogatnak, beszélgetnek.

* a kávézás miatt. Nem kifejezetten magára a kávéra gondolunk, hanem arra a lehetőségre, hogy kiül valahova egy pohár ital mellett, élvezi a tájat és egyszerűen a pillanat örömét.      

* a „kinti” élet miatt. Az igazi élet kint van a téren, a strandon, a forró nap vagy a csillagos ég alatt.

* a vásárlás miatt. Ha kihagyják a tipikus turista helyszíneket a fősétányok mentén, többnyire a kis utcák között eredeti és értékes dolgokra bukkanhatnak rá, megfizethető áron.

* új barátok miatt. A görögök nagyon nyitottak és barátságosak. Könnyen szóba állnak mindenkivel. Egy fél óra után képesek elmesélni az egész életüket. Kedvenc témáik a foci, a politika és az élet úgy általában.

* a rendkívüli strandok és kellemes hangulatú tengerparti bárok miatt.

* a kristálytiszta és meleg tenger miatt.

* és talán azért is, mert egyszer visszatérnek és vásárolnak itt egy darab földet vagy kisházat.

 

A Balkán-félsziget déli részén fekvő Görögország kellemes éghajlatú területén már a bronzkortól egész Európa fejlődését meghatározó kultúrák alakultak ki. A virágzó hellén Birodalmat az egyre erősödő Róma hódította meg az i. e. 146-ban. A Római Birodalom kettéválása után a 15. századig a Bizánci Császárság része volt, a Balkánon előrenyomuló török hódítás áldozatául esett, és az Oszmán Birodalom uralma alá került. A négy évszázados elnyomás után a görög szabadságharcban kilenc év alatt (1821–1830) sikerült elérni az ország függetlenségét. A londoni szerződés 1830. február 8-án ismerte el a Görög Királyság szuverenitását. Az ország 1924 és 1935 között köztársaság volt, 1936-tól pedig katonai diktatúra volt, amelyet 1941-ben a német megszállás követett. A felszabadult országban 1944-ben visszaállították a monarchiát, majd 1946 és 1949 között polgárháború dúlt. A hadsereg jobboldali elemei 1967-ben puccsal átvették a hatalmat, a király (II. Konstantin) külföldre menekült. Az országot köztársasággá nyilvánították, és 1973-ban népszavazás által a királyt megfosztották trónjától. Az ún. ezredesek rendszere 1974-ben bukott meg a ciprusi válság miatt, ekkor újabb népszavazáson a lakosság többsége a köztársaság fenntartása mellett döntött. 1981-ben elsősorban az ország politikai stabilitásának erősítése miatt vették fel az Európai Unióba.

Görögország a gazdag történelem, számos templom, kolostor és hagyomány, szokás hazája. A görögök minderre nagyon büszkék, lokálpatrióták és hazafiak. Büszkeséggel tölti el őket, és szeretik hangoztatni, hogy hazájuk a kultúra bölcsőjének számít. Leginkább a falvakban, és kisebb városokban ápolják különös szeretettel a hagyományokat, melyek a régióktól függően térnek el egymástól. Ezeken a helyeken a lakosság nagy része mélyen vallásos. A nyaralás alatt Ön is betekinthet a helyi emberek életébe, egy rövid időre tanúja lehet érdekes mindennapjaiknak. „Prika" - a menyasszony hozománya Milyen lenne egy menyasszony hozomány nélkül? Ha már egy fiatal görög leányzó megtalálja a szívéhez közel álló „Herkulesét" vagy ellenállhatatlan „Adoni-szát", fontos kérdés lesz a hozomány. Bár a mai modern időkben ez a tény egyre inkább kiszorul a köztudatból, a hagyományokat sok helyen mégis tartják. A hozomány mindképp a család vagyonától függ. Mivel a nagymamák és anyukák kedvelik a hímzést, horgolást, biztosak lehetnek abban, hogy a hozomány néhány hímzett abroszt, ágytakarót, párnahuzatot is tartalmazni fog.  

 

Keresztelő

A keresztelő nagyon fontos a görögök számára. A gyermeket bármikor meg lehet keresztelni, leginkább a 9. és 24. hónap között kerül rá sor. A görögkatolikus templomban a pap háromszor megmártóztatja a meztelen gyermeket az olívaolajjal gazdagított langyos vízben annak jeléül, hogy elzavarják tőle a rossz szellemeket és végül levágja egy hajtincsét. Keresztszülőnek lenni nagy megtiszteltetésnek számít, egyben nagyon költséges „tisztségről" van szó. A görög keresztszülő a speciális keresztelős babakelengyén kívül a gyermeknek arany nyakláncot, a gyermek édesanyjának arany ékszereket ajándékoz. Ezen kívül állják templomi szertartás költségeit. A büszke görög apa a szokásoknak megfelelően fizeti az ezután következő nagyszabású ünnepséget, mely a lakodalomhoz hasonlítható.  

 

Görög lakodalom

Görögországban a házasság a férfi és a nő egybekelésének szent köteléke. Az esküvő három részből áll. Az első részben a jegygyűrűk megszentelése, a másodikban a menyasszony és a vőlegény fején lévő koszorúk megszentelése, a harmadik részben pedig az Isia táncra kerül sor, amikor az ifjú pár három-szor táncolja körül az oltárt, miközben a násznép rizst és virágokat szór rájuk a gazdagság és a szerencse jelképeként. Amikor a fiatalok eljegyzik egymást, a jegygyűrűket a bal kezükön hordják. Az esküvő alatt a gyűrűk átkerülnek a jobb kézre. A szertartás után az ifjú párnak a népes vendégség gratulál, majd egy hatalmas lakodalom következik rengeteg itallal, finomabbnál finomabb ételekkel és kiváló zenével. A görög lakodalmakon nem ritka az 500 - 1000 résztvevő sem. A hagyomány szerint az ifjú pár utolsóként hagyhatja csak el a lakodalmat.  

 

Feketét viselő asszonyok

Amikor meghal egy családtag, a görög asszonyok gyászuk jeléül fekete ruhába öltöznek egytől három éven át. Ha az asszony férje hal meg, élete végéig feketében „köteles" járni, kivéve, ha ismét férjhez megy. Attól a naptól kezdve ismét „normálisan" öltözködhet. A férfiaknál más a helyzet. Ha meghal a felesé-gük, 40 napig fekete szalagot viselnek karjukon és nem borotválkoznak - magányuk jeleként. Ezen időszak után viszont minden a régi kerékvágásba kerül. A nagyobb városokban ezeket a szokásokat már nem tartják ennyire pontosan, de a falvakban és a szigeteken senki sem meri megszegni a hagyományokat.

 

Kafeneion

Egy hagyományos kávéház középkorú és idősebb férfiaknak. Számukra az időtöltés talán legkedveltebb formája. Kávézgatnak, kártyáznak, megbeszélnek minden fontos - főként politikával, focival és nőkkel kapcsolatos témát. Megvitatják tapasztalataikat és igen magas hangerővel megpróbálják „megváltani a világot".  

 

Hagyományos görög tánc

Egy igazi görög ünnepség elképzelhetetlen hagyományos zene és táncok nélkül. Számtalan görög tánc ismeretes, melyekben leginkább a férfiak dominálnak, de persze az asszonyok is táncolnak. Szóló vagy csoportos táncokról van szó, különböző ritmussal, gyorsasággal, lépésekkel. A legismertebb a „zembetiko", férfi szólótánc, melyben a férfi tánccal fejezi ki érzéseit, hangulatát. „Hasapiko" két vagy több férfi tánca, akik egymáshoz közel állva a vállaikat fogják át. „Rebetica" modern, városi stílusú tánc, mai zenével. Itt a zenén, az éneken van a hangsúly. A szövegek tele vannak szerelmi vallomásokkal, szomorúsággal, magánnyal, vággyal, szenvedéssel - tehát élettel.  

 

„Komboloj" 

Stressz csökkentő pótcselekmény Ezt a játékot (felső fotón) főként férfiak használják. A nálunk ismert „olvasóra" hasonlít. A férfiak gyakran tartják kezükben, dobálják egyikből a másikba, ujjaik köré csavarják az egyes szemeket, stb. Kimondottan stressz csökkentő pótcselekvésnek nevezhetnénk ezt a „játékot" - sokan így szoknak le a dohányzásról. Gyakori ajándék, mert az egyszerű és olcsó verziókon kívül, igen drága, értékes kövekből és ásványokból, aranyból is készülnek. Különösen örülnek a ked-venc focicsapatuk jelével ellátott daraboknak.  

 

Buzuki klub

Egy tipikus görög szórakozóhely, melyben népszerű görög énekesek és együttesek lépnek fel. Megnevezése a „bouzouki" hangszertől származik, mely az összes hangszer közül talán a legérzékibb, szinte hipnotikus hangokat ad ki. A hangulat egy ilyen helyen szinte pár perc után a tetőfokra hág, melyet a virágszirmok is megerősítenek - szintén görög szokás, hogy a szórakozóhelyeken virágszirmokkal teli kosarakat árulnak, és ezeknek tartalmát a ra-jongók rászórhatják kedvenc énekesükre, mindezt a rajongás jeleként. A szórakozáshoz minőségi ital dukál - persze alkoholos. Szokás rögtön egész palack whiskeyt, metaxát, vagy legalább 2 palack bort rendelni és ezeket az egész este folyamán lassan kortyolgatni. Táncra nem kell kétszer felkérni senkit, hiszen a hangulat annyira magával ragadó, hogy képtelenség ülve maradni.

Nemzeti ételük a ma már Magyarországon is ismert gyros, mely pitába töltött bárányhús zöldségekkel, de létezik csirkés változata is. További ismert görög ételek a muszaka, a pasticio, a szuvlaki, a bifteki, a szudzukaki, a kokkinisto, a kritharaki, illetve a gigantes plaki. Elterjedt saláta a tzatziki szósz, amely joghurtból, uborkából, fokhagymából és olajjal készül. Gyakori reggeli étek a mézes joghurt. A görögök, tengeri nép lévén rengeteg halat és tengeri állatot esznek. Elterjedt a szőlőecetben áztatott aszalt olivabogyó, a fehér kecske- juh- és tehéntejből készített sajt a feta. Ez utóbbi az alapja a világszerte görög salátaként ismert vegyes zöldség salátának, amelyet ők csak parasztsalátaként ismernek. Füstölt kecske, sonka gyakran kerül az asztalra. Bár legelterjedtebb a bor fogyasztása, amelyből leghíresebb a gyantával készített fehérbor, a retsina, illetve a telt, vörös, mazsolabor, a mavrodaphe. Emellett világhírre tett szert a magas alkoholtartalmú ánizspálinka, az ouzó, a konyakszerű metaxa, valamint a cippuró, az ánizs ízű törkölypálinka.  
újgörög nyelv

Akropolisz, Athén
Az Akropolisz a görög főváros, Athén igazi jelképe. Az épületegyüttest, ami eredetileg a görög királyok lakhelye volt, Kr. e. 480-ban a perzsák lerombolták. Az épületek helyreállításában, a templomok újjáépítésben az ókor legnagyobb építőmesterei és szobrászai (pl. Pheidiasz) vettek részt. Az épületegyüttes részét képezi a híres Parthenon, Pallasz Athéné temploma.    

Attika
Attika Athént az Égei tenger partjáig övező síkság, mely már az ókorban is a városállam része volt. Természeti adottságai, a homokos strandok, a délen elnyúló kopár hegyhátak és a középen elterülő hűs fenyőerdők vonzó hellyé teszik a tájat a nyaralók számára.   

Olümposz
Az Olümposz Görögország legmagasabb hegysége. Az ókori mitológia szerint itt, csaknem 3000 m magasságban , a hegy tetején laknak az istenek. A hegycsúcs csak nyáron látható, az év többi részében többnyire felhőkbe burkolózik. Kedvelt célpont a túrázók és hegymászók számára egyaránt. A sűrű erdővel borított hegy klímája enyhíti a görög nyár forrósógát.       

Olümpia
Görögország déli szegletében, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén található Olümpia. Itt kerültek megrendezésre az ókori olimpiai játékok. A hely legjelentősebb épülete Zeusz temploma volt. Itt állították fel az istenség monumentális, aranyból és elefántcsontból készült szobrát. A Zeusz szobor egyike volt az ókori világ hét csodájának.      

Delphoi jósda
A mitológia szerint a Parnasszus-hegy déli lejtőjén két Zeusz által küldött sas leejtett egy követ: az Omphaloszt, azaz a világ köldökét. Itt, Delphoiban építették az Apollón tiszteletére emelt templomegyüttest, ami az antik világ leghíresebb jósdája volt. A jóslatra kíváncsi látogató Pythia papnőjéhez fordult, aki egy gőzölgő sziklahasadék fölé hajolt, és transzba esve jövendölt.  

Thesszaloniki
Az ország második legnagyobb városa, Észak-Görögország legfontosabb tengeri és légiforgalmi kikötője, azaz egy igazi nagyváros. A Halkidiki-félszigettől kb. 80-90 km-re található. A városban sok bizánci templom, római és török kori emlék található. A város régi részének egyek felén még ma is megvan az egykori bizánci várfal, amelynek délkeleti végén található a velencei időkben épült Fehér-torony (ma már csak ez maradt meg az egykor az egész óvárost körülölelő várfalrendszerből). A városi élet központja a rakparti sétány, az Arisztotelész tér és az innen délkeleti irányba, a piaci negyed felé vezető Arisztotelész utca. A piaci negyedben található a régi török bazár, a Bezeszteni. Jelentős török kori műemlékek még a Yaudi Hamam fürdőház, a ma is működő Hamam bég fürdő (vagy Paradicsomi fürdő) és a Hamzsa bég dzsámi. Az ortodox emlékek közül a legjelentősebb a város főtemploma, az Ajiosz Dimitriosz (Szent Demeter) bazilika, amelyet egy római fürdő maradványaira építettek az egykori római agóra közelében. A város legjelentősebb római építménye Galerius diadalíve, amelyet a császár tiszteletére emeltek a római város főútvonalainak kereszteződésében. Ma már csak a három nyugati oszlop áll belőle, viszont a megmaradt domborművek igen szép látványt nyújtanak.  A régi városmagon kívül találhatjuk meg a Régészeti Múzeumot, amely nemcsak a város, hanem egész Makedónia és Thrákia területén talált régészeti anyag bemutatóhelye (itt láthatóak többek között a makedón királysírokban talált aranytárgyak).  

 

A Meteóra-kolostorok
Meteorák, Meteóra-kolostorok Görögországban, Athéntól 426 kilométerre találhatóak, a Larisszába vezető út mentén. Larisszából rendszeres buszjáratok indulnak, Athénből és Thesszalonikiből vonattal utazhatunk ide. A meteora jelentése: levegőben lebegő. Az épületek látványa érthetővé teszi, hogy miért ezt a nevet kapták. A Meteorák a thesszáliai Pindosz-hegység szélén, közel 300 méter magasságban, alig megközelíthető sziklacsúcsokon találhatóak, a közép-görögországi Peneiszosz-folyóvölgyre nézve. 1920-ig a látogatók, a turisták csak veszélyes létrákon közelíthették meg őket. A 30 méter hosszú létrákat támadások esten felhúzták, így a Meteorák szinte megközelíthetetlenné váltak . A turizmus gyors növekedésével új utat építettek a közeli Kalambaka várostól a kolostorokig. A Meteorák ma már sziklákba vájt utakon és hidakon is megközelíthetőek. Sok szerzetes azért hagyta el a helyet, hogy megőrizhesse a Meteorák lezártságát a külvilágtól. A Meteora-kolostorok napjainkban inkább múzeumokként működnek, mint egyházi intézményként.  

 

 

A partvidék éghajlata általában mediterrán. A zárt medencékben szárazföldi jellegűvé válik a klíma. Az országban általában rendkívül tiszta a levegő és száraz. Sok a napsütés (300 nap/év, 3000 óra). A csapadék mennyisége nyugatról kelet felé egyre csökken.  
Kennyér  1- 1,2 €, sör 2 €, pizza 4-6 €, gyros 3-5 €, pohár bor 3 €, cola 1,5 €, kávé 3 €
Magyar állampolgároknak érvényes útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, amely a visszaúttól számítva még 1 hónapig érvényes.
Magyar állampolgároknak nem szükséges.

Athén, Nagykövetség

Cím: 25-29. Od. Karneadou, Kolonaki, Athens 10675

Előhívó: (00)-(30)-(210) Telefon: 72-56-800, 72-56-801, 72-56-802

Ügyelet: (00)-(30)-(694)-860-1793

Fax: 72-56-840

E-mail: mission.ath@kum.hu; titkarsag.ath@kum.hu

Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/athens  

 

Athén, Konzuli hivatal

Cím: 25-29. Od. Karneadou, Kolonaki, Athens 10675

Előhívó: (00)-(30)-(210) Telefon: 72-56-820

Ügyelet: (00)-(30)-(694)-860-1793 Fax: 72-56-841

E-mail: consulate.ath@kum.hu

Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-péntek: 9.00-12.00  

Ha Görögországból egy magyarországi telefont hívunk, a +36-ot kell először tárcsázni.

Görögország hívószáma: +30

Központi segélyhívó szám: 112

Turista rendőrség: 171

Mobilszolgáltatók

 A magyar mobiltelefonok természetesen Görögországban is használhatók a roaming szolgáltatás segítségével. Arról, hogy az egyes szolgáltatók esetében a roaming használata automatikus vagy aktiváláshoz kötött, az illetékes magyar mobiltelefon-társaságnál lehet érdeklődni.

220 V.

Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.  

Csapvíz fogyasztása nem javasolt. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.